MENU

O nama

VREMEPLOV

Tradicija i inovacija bosanskohercegovačkog kvaliteta

Bosnaplod je desetljećima bio generator poljoprivredne proizvodnje u Brčkom i okolnim mjestima, a tu tradiciju nastavlja i danas širom BiH.

U fokusu našeg poslovanja danas se nalazi proizvodnja, otkup i prerada koštunjičavog i jagodičastog voća.

Zahvaljujući inovativnim tehnologijama te dugogodišnjem iskustvu, našim kupcima nudimo najkvalitetnije proizvode bilo da se radi o zamrznutom, sušenom ili termički obrađenom voću.

Zaokret u našoj historiji desio se 2015. godine kada je investicioni fond izvršio akviziciju i odlučio uložiti značajna finansijska sredstva u obnovu i modernizaciju kompanije. Modernizovali smo proizvodne kapacitete i plantaže. Dodatno smo unaprijedili kvalitet proizvoda, te 2018. godine preuzeli novu hladnjaču u Begovom Hanu za otkup jagodičastog voća.

Direktno potpomažemo razvoj poljoprivrede i razvoj malih porodičnih kompanija. Sarađujemo sa 3.000 kooperanata, a otkupljujemo oko 2.000 tona maline, 6.000 tona višnje i preko 3.000 tona šljive. Pored otkupa voća, raspolažemo sa vlastitih 150 ha plantaža.

Dr. August Heimer

„Putopisi“

Brčko, budući bosanski Hamburg, bilo se odjenulo u svečano praznično ruho kako bi primilo daleke putnike, pa je taj prvi dojam koji su dobili pri susretu s novom zemljom i njenim stanovništvom bio izuzetno povoljan.

Važnost i značaj Brčkog kao trgovačkog grada povećava se svake godine. Plemenita trgovačka roba su suhe šljive. Ako je godina bogata šljivom, posvuda u okolini dime se pušnice, a potom se vuku beskrajni redovi svih mogućih vrsta vozila teško natovarenih šljivama za Brčko. To skromno sitno voće najvažniji je izvor prihoda cijelog područja. U slabim godinama iz Brčkog se izveze šljiva u vrijednosti oko pola miliona kruna, a kad su godine rodne čak do tri miliona. Za vrijeme velike cjelosedmične pijace šljiva u gradu i oko njega pulsira grozničav život. Strani kupci iz raznih zemalja hrle ovdje zajedno, novci se vrte, u svim kafanama i restoranima sviraju muzičke kapele, a na prostranoj ravnici oko Brčkog drže seljaci svoje velike stočne i žitne pijace. Stanovništvo i s jedne i druge strane Save u svojim živopisnim šarenim nacionalnim nošnjama talasaju žamoreći ulicama i uživaju uveče u mehkoj šljivovici i slatkim prženim tikvama, raduju se ringlšpilima, vidicima, Indijancima, gutačima vatre i drugom.

BOSNAPLOD DANAS

BOSANSKOHERCEGOVAČKO
KVALITETNO
PRIRODNO

Nakon akvizicije od strane investicionog fonda 2015. godine, obnovljene su plantaže i podignuti novi nasadi, obnovljena je infrastruktura i osavremenjeni proizvodni pogoni.

150 HEKTARA VLASTITIH PLANTAŽA

Primarna proizvodnja

Naše plantaže nalaze se u sjevernom i centralnim dijelovima Bosne i Hercegovine koji su pogodni za uzgoj raznih vrsta kontinentalnog voća. Na našim plantažama dominiraju zasadi višnje, ali uzgajamo i jagode, šljive, jabuke i aroniju. Plantaže su moderno opremljene sa sistemima za navodnjavanje i modernom poljoprivrednom mehanizacijom, a o plantažama se brinu iskusni agronomi.

Topli pogon

Topli pogon koncentrisan je na proizvodnju i prodaju industrijskog pekmeza od šljive na B2B tržištu sa orijentacijom na izvoz.

Strateški koncept za segment toplog pogona je kvalitetan proizvod uz korištenje sirovine sa bosanskohercegovačkih podneblja. Važno je napomenuti da finalni proizvodi u vidu sokova i džemova predstavljaju dodatni kvalitet maksimiziranja iskorištenosti sirovine, a da core business Bosnaploda ostaje osnovna prerada sirovina te poluproizvoda za industrijsko tržište EU i šire.

Hladni pogon

U hladnom pogonu pripremamo duboko smrznuto voće (IQF)

Naši proizvodi rolend višanja (sa košpicom i bez košpice) šljiva (ručno i mašinski sječena), rolend malina i jagoda kao i pirei nastaju u hladnom pogonu za preradu voća.

Hladni pogon je opremljen savremenim linijama za lasersko prebiranje i sortiranje jagodičastog voća a raspolaže i opremom za pranje i ispiranje voća, pokretnim trakama, kalibratori, izbijačice za iskoštičavanje višanja, tuneli za brzo zamrzavanje voća, kao i rotative, blanšeri, pasirke, turbo ekstraktori, pufer tankovi, deaerator, pločasti izmjenjivač, plate freezeri.

Dnevni kapaciteti prijema i prerade višnje je do 100 t iskoštičavanja ovisno od kvaliteti sirovine. Dnevni kapaciteti prerade šljive su 100 t smrzavanja sa košpicom, 15 t mašinski rezane, 40 t kaše, a dnevni kapaciteti maline 100 t svježe maline. Posjeduje sušare, 80 tona dnevnog kapaciteta.

Bosnaplod posjeduje 5.000 t rashladnih komora u Brčkom i 2500 t hladnjača u Begovom Hanu što ukupno iznosi 7.500 tona rashladnih komora.

Pogon za sušenje voća

Suhi pogon voća koristimo za proizvodnju gotovog proizvoda – suhog voća.

u suhom pogonu vršimo sušenje voća dnevnog kapaciteta do 6.000 kg